Invitasjon til åpningsmarkering for prosjekt Kongevegen over Dovrefjell

Dovrefjell, onsdag 30. august 2023 kl. 10-16

Vi har gleden av å invitere til åpningsmarkering for prosjekt Kongevegen over Dovrefjell. Prosjektet startet opp i 2017 med et forprosjekt. I 2018 ble hovedprosjektet satt i gang og nå i 2023 nærmer vi oss avslutningen - det vil vi markere.

Foto: Matti Bernitz

Dovrefjell er den første fjellovergangen i Norge som fikk kjøreveg. Det skjedde på slutten av 1600-tallet og på begynnelsen av 1700-tallet. Den første som kom over fjellet med hest og vogn var kong Fredrik 4. i 1704.

Arbeidene ble utført på bestilling fra kongen og ledet av generalvegmestere. Bøndene i området ble utkalt til pliktarbeid for å bygge og vedlikeholde vegen. De bygde stikkrenner og vegskuldre. De laget bruer og ryddet vegetasjon. Vegen ble delt inn i roder og gårdene på hver side av fjellet fikk sin strekning hvor de hadde ansvar for vedlikeholdet. Langs vegen over fjellet lå det fire fjellstuer som tok imot de reisende; Fokstugu, Hjerkinn, Kongsvold og Drivstua. Her var det hestebytte, mat og overnatting.

I perioden fra 1820 til 1860 gikk store deler av den gamle vegen ut av bruk. Mye av den historiske vegen ligger under dagens E6, men vi har tre lengre strekninger som har stor verdi som gammelt historisk vegfar. Det er strekningen fra Dovrebygda over Hardbakken til Fokstugu, strekningen over Hjerkinnhø til Jøroskloppa og Vårstigen.
Prosjektet har som mål å tilrettelegge Kongevegen mellom Dovre og Oppdal som en sammenhengende historisk vandringveg. De gamle strekningene er istandsatt på gamlemåten med tørrmuring og rydding med håndmakt.
Flere bruer er satt opp etter mal fra 1767. Vegen er merket og det er satt opp informasjonsskilt. Gjennom videre bruk og vedlikehold skal vegen sikres for framtiden. Samtidig er vegen en kanalisering av ferdselen over Dovrefjell i randsonene til verneområdene.

Det meste av arbeidene er nå utført og vi har gleden av å invitere til åpning onsdag 30. august 2023.

Program

10.00 Åpning ved Jøroskloppa, der Kongevegen kommer ned til E6. 10.30 Åpningsvandring over Hjerkinnhø. 8 km med innslag underveis. 14.00 Enkel servering v/Eysteinkyrkja.
15.00 Konsert i Eysteinkyrkja med Åsmund Nordstoga. Fri inngang.

Etter konserten er det gratis buss tilbake til Jøroskloppa.

Vårstigen istandsettes

Vårstigen istandsettes

Sommeren 2020 startet istandsettingen av Vårstigen, noe som også ga mye ny kunnskap om vegen.

Velkommen til seminaret Tilrettelegging og bruk av historiske veger i sårbare naturområder 30. januar 2020

Velkommen til seminaret Tilrettelegging og bruk av historiske veger i sårbare naturområder 30. januar 2020

Prosjekt Kongevegen over Dovrefjell ønsker velkommen til et seminar som retter søkelyset mot tilrettelegging og bruk av historiske veger i sårbare naturområder. I nettet av stier her til lands, finner vi de historiske vegfarene. Det pågår nå flere prosjekter som har som mål å løfte frem, formidle og tilrettelegge disse kulturminnene som turveger. En del av vegene strekker seg gjennom sårbare områder, hvor tiltak og turgåere kan være en utfordring. På seminaret vil derfor foredragsholdere belyse hvordan vi kan legge til rette for en bærekraftig bruk av historiske veger.

Historiske vandringer på Kongevegen i høst

Historiske vandringer på Kongevegen i høst

Prosjekt Kongevegen over Dovrefjell arrangerer to historiske vandringer i høst. Søndag 25. august går vi Kongevegen over Allmannrøysa, og lørdag 21. september vil vi gå Kongevegen over Hjerkinnhø. Alle er hjertelig velkomne! Les mer om turene her.

Krye karar på Kongevegen.

Krye karar på Kongevegen.

Langs gamle vegfar, som Kongevegen over Dovrefjell, er det mange fortellinger for den som har tid til å stoppe opp og har noen til å fortelle. Flere av disse fortellingene fra Dovrefjell handler om Olav den Hellige. De ligger der på rekke og rad, nærmest som varder som viser vei over fjellet og peker videre mot Trondheim og Nidarosdomen.

Kongevegen over Dovrefjell – en forbindelseslinje mellom datidens og nåtidens reisende

Kongevegen over Dovrefjell – en forbindelseslinje mellom datidens og nåtidens reisende

Sommeren 1685 reiste kong Christian V over Dovrefjell. Den dansk-norske kongen var på sin rituelle kongeferd gjennom Norge mot Trondheim. Hele kongefølget måtte ri til hest over Dovrefjell, og fulgte gamle stier og tråkk som har gått over fjellet siden middelalderen. I 1704 var det nok en kongeferd over fjellet. Denne gang var det Christian V’s sønn, Fredrik IV, som hadde lagt ut på sin norgesreise. Kildene forteller at Fredrik IV kunne gjennomføre reisen over fjellet med tohjuls karjoler, noe som tilsier at det har vært en betydelig oppgradering av vegstandarden siden sist kongeferd. Hva skjedde i løpet av disse årene? Hvem anla denne nye kjørbare vegen over fjellet? Spørsmålene er mange, og i dag kjenner vi bare til bruddstykker av historien om den første kongevegen over Dovrefjell.

Fjellstuene brenner

Fjellstuene brenner

Å reise over Dovrefjell på vinterstid har alltid vært en utfordring. Men aldri har det vært så vanskelig som vinteren 1718-1719. Denne vinteren for 300 år siden var det ingen som kunne tilby mat og overnatting for de reisende. Det var heller ikke mulig å bytte hester eller skaffe dem fór inne på fjellet. Hva var det som hadde hendt? 

Den 2. og 3. desember 1718 ble de fire fjellstuene på Dovrefjell påtent, 117 hus brant ned og det ble svært krevende å reise over fjellet. Hvorfor skjedde dette? 

Vårstigen - nå har vegetasjonsryddingen startet

Vårstigen - nå har vegetasjonsryddingen startet

I høst startet arbeidet med å rydde kongevegen over Vårstigen. I løpet av noen få uker ble einerbusker og bjørketrær fjernet langs Vårstigen mellom Nestavollen og Tandsætra. Ryddingen er viktig for å få kongevegen fram i lyset. Det har også gitt oss ny kunnskap om kongevegen.

Rapporten fra forprosjektet - les den her!

Rapporten fra forprosjektet - les den her!

Rapporten fra Forprosjekt Kongevegen over Dovrefjell sammenfatter alle funn og vurderinger som ble gjort i forprosjektfasen. Hele rapporten kan leses her.

Guidede vandringer på Kongevegen over Dovrefjell sommeren 2018

Guidede vandringer på Kongevegen over Dovrefjell sommeren 2018

Lørdag 25. august kan du være med på vandring på kongevegen over Vårstigen. Vandringen går fra parkeringen på Gammelholet (søndre parkering til Vårstigen) til Nestavollen. Oppmøte på Gammelholet kl. 12.00. Ankomst Nestavollen ca. kl. 17.00. Påmelding til vandringen på Vårstigen kan gjøres til Marit Johansson på marit.johansson@vegvesen.no.

Kartleggingen av kongevegen gir resultater

Kartleggingen av kongevegen gir resultater

I løpet av sommeren 2017 har vi kartlagt hele Kongevegen over Dovrefjell. Vi har funnet flere ukjente strekninger, parallelle strekninger, spor etter vegforbedringer, brufundament og varder. I tillegg fant vi en del av en kavlebru mellom elvene Vesle-Hondyrju og Hondyrju

Kongevegen på sykkel

Kongevegen på sykkel

Nå kan du sykle Kongevegen over Dovrefjell. Deler av den nye, flotte sykkelvegen over Dovrefjell (Nasjonalparkvegen over Dovrefjell) er lagt på en historisk vegtrasé mellom Dovregubbens hall og Hjerkinn. Vegparsellen er hentet fram i lyset igjen, etter å ha ligget gjengrodd og ute av bruk i lang tid.

Kartleggingen av kongevegen skrider fram - nye oppdagelser hver dag!

Kartleggingen av kongevegen skrider fram - nye oppdagelser hver dag!

I juli har vi hatt en intensiv fase av kartleggingen av Kongevegen. Nye oppdagelser gjøres hver dag, og det bekrefter nødvendigheten av å gjennomføre en fullstendig kartlegging av Kongevegen over Dovrefjell. Ved Vålåsjøen er det små strekninger som skjuler seg mellom E6 og den gamle riksvegen, og før Hjerkinn fjellstue har vi funnet to parallelle løp av kongevegen, mens langs Vårstigen har vi oppdaget en tidlig fase av kongevegen som ligger under dagens trasé. Det er spennende tider!