Historiske bruer

I løpet av 2021 har prosjekt Kongevegen over Dovrefjell jobbet videre med istandsettingen og tilretteleggingen av vegen. På Vårstigen ble det rekonstruert to historiske bruer, basert på generalvegmester Georg Anton Kroghs bruinstruks fra 1767. Dovre handverksenter tok på seg oppgaven med å tolke instruksen og bygge bruene. Så nå er det historisk riktige bruer langs Vårstigen.

Vårstigåa bru

Den ene brua ble bygget over Vårstigåa. Her har det over lengre tid vært behov for en ny bru, da den tidligere brua var bygget av gamle strømmaster. Brua strekker seg over et dypt juv, så det var også sikkerhetsmessige grunner for å anlegge en ny og sikker bru. Brua ble bygget i sin helhet på Dovre og flydd opp med helikopter, del for del. Den franske kunstneren Auguste Mayer gir oss et hint om hvordan brua så ut på 1830-/40-tallet (se tegningen under).

Merrabekken bru

Det ble også rekonstruert en bru over Merrabekken i juni 2021. Merrabekken ligger nord for Vårstigåa, og i følge historien kommer navnet av alle hestene som gikk i bekken. Brua er bygget etter samme historiske instruks som Vårstigåa bru, og Dovre handverksenter bygget brua i tråd med godt tradisjonshåndverk. Alle nagler er håndsmidde, og tømmeret er av malmfuru. Trærne ble felt etter en gammel metode som gjør at man får en stor grad av harpiks i treet. Da blir holdbarheten lengre.

Historiske stikkrenner og tørrmuring

Stibyggjaren og Oppdal bygdeservice har gjort en stor innsats for å rekonstruere de tørrmurte stikkrennene langs Vårstigen. Vi har funnet omtrent 50 stikkrenner fra 1700-tallet på Vårstigen, og de fleste hadde kollapset og måtte bygges opp igjen. Alt restaureringsarbeid er gjort for hånd, med spettet som det viktigste redskapet.

Historisk tørrmuring

Prosjektet inviterte til kurs i historisk tørrmuring i august. Haakon Aase, en nestor innen tørrmuring, holdt kurset. Det er viktig å videreføre kunnskapen om tørrmuring som tradisjonshåndverk. 14 deltagere var med på kurset og la ned et solid arbeid i brukar og stikkrenner.

Informasjonsskilt

I løpet av 2021 har vi satt opp nye informasjonsskilt langs Vårstigen og ved Oppdal og Dovre kirke. Informasjonsskiltene gir kunnskap om kongeferder, veghistorie, Vinjes reise langs Kongevegen i 1860, kunsten på Vårstigen og mye mer. Maria Kampesæter Kleiven og Rebecca N. Strand står bak tekst og design. Det var også en krevende jobb å sette opp alle skiltene i ulendt terreng.

Vegetasjonsrydding

Da vi startet istandsettingen av Kongevegen, var store deler av vegen helt eller delvis gjengrodd. Mange steder var den bare synlig som en sti, og steinsatte stikkrenner og høye tørrmurer var skjult av kratt og skog. Et viktig mål for prosjektet har vært å rydde fram vegen. Det er viktig for å formidle at dette faktisk har vært en hovedveg. I tillegg ønsket vi å få fram det store arbeidet som ble lagt ned for å bygge den første offentlige hovedvegen over et høgfjellsområde. Vegen er bygget av bøndene i områdene rundt Dovrefjell.

I år avsluttet vi ryddingen av Vårstigen. Nå er hele den 10 km lange strekningen ryddet for skog. Vi har også ryddet fram en glemt strekning av Kongevegen ved Kongsvold, og strekningen fra Dovrebygda opp mot fjellet er også ryddet fram. Bildene under viser noen av strekningene.