IMG_5758.jpg
IMG_5758.jpg

Om prosjektet


Prosjekt Kongevegen over Dovrefjell

SCROLL DOWN

Om prosjektet


Prosjekt Kongevegen over Dovrefjell

I 2017 startet et forprosjekt som ønsket å løfte fram Kongevegen over Dovrefjell som et sentralt kulturminne i norsk historie. Hensikten med forprosjektprosjektet var å kartlegge Kongevegen og vegens tilstand fra Dovre kirke i Dovre kommune, Innlandet fylkeskommune til Oppdal kirke i Oppdal kommune, Trøndelag fylkeskommune. Videre skulle forprosjektet rede grunnen for et hovedprosjekt.

I løpet av kartleggingen fikk vi kjennskap til flere ukjente strekninger av Kongevegen. Vi fikk også bedre oversikt over tapte strekninger, samtidig som kartleggingen viste hvordan det fremdeles finnes lengre godt bevarte strekninger av Kongevegen. Disse strekningene krever likevel tilrettelegging for å sikre videre bruk og større opplevelsesverdi. I løpet av forprosjektet ble det tydelig at Kongevegen har behov for istandsetting og tilrettelegging for å sikre fremtidig bevaring og bruk.

Det ble derfor foreslått å gjøre flere istandsettingstiltak på strekningen mellom Dovre og Oppdal, som vegetasjonsrydding, istandsetting av vegfundament og tørrmurer, rekonstruksjoner av originale stikkrenner og bruer, samt merking og oppføring av informasjonsskilt. Det vil være et overordnet mål å gjennomføre istandsettelsen etter kulturminnefaglige prinsipper, så langt terreng og andre hensyn gjør dette mulig.

Her kan du lese forprosjektrapporten.

Kongevegen ved Hardbakken. Foto: Matti Bernitz

Kongevegen ved Hardbakken. Foto: Matti Bernitz

Mål for Prosjekt Kongevegen over Dovrefjell

Prosjektets mål er å istandsette og tilrettelegge Kongevegen over Dovrefjell slik at vegen sikres og bevares for fremtidige generasjoner. Tilretteleggingen skal fremme fysisk aktivitet, næringsutvikling og inngå i reiselivssatsingen på Dovrefjell og på begge sider av fjellet.

I 2018 startet Prosjekt Kongevegen over Dovrefjell. En av hovedmålsettingene for prosjektet er å tilrettelegge Kongevegen mellom Dovre og Oppdal som en sammenhengende historisk vandringsveg. En istandsettelse av Kongevegen er viktig for den stadig mer populære pilegrimsleden, for en bedre kanalisering av ferdsel utenfor sårbare områder for plante- og dyreliv, og for en generelt bedre tilrettelegging av turveger over Dovrefjell. I områdene ved og på Dovrefjell er det et stort fokus på verdiskaping med utgangspunkt i natur- og kulturarven. Kulturarv og næringsutvikling har også den senere tiden fått en sterkere sammenheng, og i grunnlagsdokumentet til Nasjonal transportplan for 2018–2029 ble Kongevegene på Filefjell og Dovrefjell spesielt nevnt som viktige ryggrader i reiselivet. Sist, men ikke minst er det et overordnet nasjonalt mål at kulturarven skal være en ressurs og kilde til kunnskap, opplevelse og verdiskaping.

Bildet viser Kongevegen som strekker seg over Hjerkinnhø. Denne delen av Kongevegen var i bruk helt fram til midten av 1870-tallet, som den siste delen av Kongevegen. Foto: Matti Bernitz

Bildet viser Kongevegen som strekker seg over Hjerkinnhø. Denne delen av Kongevegen var i bruk helt fram til midten av 1870-tallet, som den siste delen av Kongevegen. Foto: Matti Bernitz

Toppbilde: Kjetil Rolfseth